Tuesday, 8 August 2017

Percutian Keluarga ke Kota Kinabalu - Kundasang (4h 3m) April 2017

Salam semua, kali ini adalah percutian keluarga yang terdiri daripada 24 orang daripada sebelah famili emak. Tiket telah dibeli setahun yang lepas dengan harga tiket promo. Ada yang dapat harga tiket seratus lebih ada yang dua ratus lebih untuk pergi dan balik. Kalau ikutkan sepatutnya 26 orang, tapi 2 orang tak dapat pergi iaitu adik dan adik ipar sebab baru je lepas bersalin. Punya lah lama beli tiket sampai daripada belum pregnant sampai dah bersalin. Biasalah nak grab tiket promo. Dari segi kesihatan juga, ada yang dah berkurang. 3 ahli terpaksa guna wheel chair sebab tidak berapa sihat. Waktu beli semua sihat-sihat dan fit lagi. Walaupun ada yang tidak berapa fit tapi alhamdullillah masih dapat pergi ke Sabah.


Waktu blog ini ditulis, seorang ahli keluarga iaitu busu dah tiada lagi. Nampak sangat ambil masa lama nak tulis blog ni. Arwah busu meninggal dunia selepas lebih kurang 2 bulan pulang dari Sabah. Inilah percutian terakhir bersama arwah busu. Selalu arwah memang ikut trip bercuti ke mana-mana. Mari kita sedekahkan al-fatihah pada arwah Mohd Sazali bin Rasidi. Semoga rohnya tenang di sana dan ditempatkan di kalangan orang-orang beriman.


Trip kali ini, arrange sendiri je free and easy. Program pun buat santai-santai je sebab ahli rombongan terdiri daripada pelbagai golongan. Plan asal termasuk nak pergi snorkelling gi Pulau Manukan dan Sapi tapi cancel memandangkan ada yang tidak berapa sihat.


Oleh kerana group yang besar, kami sewa 4 buah kereta iaitu 1 innova, 1 exora, 1 avanza & 1 saga. Waktu nak sewa kereta ni bukan setakat bilangan penumpang je kena cukup dengan jumlah kereta tapi kena consider juga space untuk beg-beg dan barang-barang lain. Pergi Sabah mesti nak banyak shopping kan. Nanti takde tempat pula nak letak barang. Kami sewa kereta dengan N HELZY RENT A CAR & TRAVEL. Boleh contact melalui FB mereka.


Rental Rate seperti berikut untuk 4h3m :

1 Unit TOYOTA INNOVA 2.0 (A) RM650
1 Unit PROTON EXORA 1.6 (A) RM540
1 Unit TOYOTA AVANZA 1.5 (A) RM540
1 Unit PROTON SAGA FLX 1.3 (A) RM330
*Total RM2,060*


Untuk penginapan pula, kami akan bermalam 2 malam di Kundasang dan 1 malam di Kota Kinabalu. Sebab jumlah ahli yang ramai, sewa di homestay adalah pilihan yang lebih baik. Kami sewa Homestay Almeera & Azrien di Kundasang.


Kami sewa 3 homestay di Kundasang dengan rental rate (untuk 1 malam) seperti berikut :

Homestay 1= 3bilik 2tandas RM300
Homestay  2=3bilik 1tandas RM 250
Homestay 3=4 bilik  2 Bilik air rm400


Di Kota Kinabalu pula kami sewa 3 apartment di Marina Court melalui Agoda.


Plan itinerary program seperti berikut :


Tarikh
Masa
Aktiviti
Makluman
13 Apr 2017
(Khamis)
3.00 pagi
Bertolak daripada Melaka ke KLIA2
Bilangan kereta :
·         Dari Melaka - 3
·         Dari Johor - 2
5.00 pagi
Tiba di KLIA2, check in & solat subuh
Parking kereta di KLIA2
RM 46 sehari
7.50 pagi
Terbang ke Kota Kinabalu
Sarapan di dalam kapal terbang
10.30 pagi
Tiba di Kota Kinabalu Airport
-
11.00 pagi
Ambil kereta sewa di airport
4 buah kereta :
·         1 Innova
·         1 Exora
·         1 Avanza
·         1 Saga
11.30 pagi
Bergerak ke Kundasang
Isi minyak secukupnya
1 kereta RM 50, kalau x cukup kena tambah
12.30 ptg
Melawat Jambatan Tamparuli
1 h 4 min (42.5 km) daripada Airport
2.00 ptg
Stop di Pekan Nabalu -  Makan tengahari & beli cenderahati
47 min (40.1 km) daripada Jambatan Tamparuli
3.30 ptg
Kinabalu Park (aktiviti pilihan)
17 min (13.1 km) daripada Pekan Nabalu
4.30 ptg
Check in di Almeera Homestay - solat jamak takhir & rehat
14 min (6.9 km) daripada Kinabalu Park
8.00 mlm
Makan Malam
Di Pekan Kundasang
14 Apr 2017
(Jumaat)
7.30 pagi
Sarapan di homestay
Sarapan tidak disediakan. Samada masak sendiri @ beli di kedai
8.30 pagi - 5.00 ptg
Desa Dairy Farm
18 min (6.3 km) daripada homestay
Poring Hot Spring
58 min (38.5 km) daripada Desa Dairy
Luanti Fish Spa
28 min (19.2 km) daripada Poring Hot Spring
Ladang Teh Sabah
6 min (1.4 km) daripada Luanti Fish Spa
5.30 ptg
Tiba di homestay - solat jamak takhir & rehat
47 min (33.6 km) daripada Ladang Teh
8.00 mlm
Makan Malam
Di Pekan Kundasang
15 Apr 2017
(Sabtu)
7.30 pagi
Sarapan di homestay
Sarapan tidak disediakan. Samada masak sendiri @ beli di kedai
8.30 pagi
War Memorial Park (aktiviti pilihan)
3 min (800 m) dari homestay
10.00 pagi
Check out dari homestay
-
12.00 ptg
Rumah Terbalik & lunch
1 h 15 min (59.5 km) daripada Kundasang
3.00 ptg
Check in homestay - Marina Court, solat jamak takdim
42 min (34.5 km) daripada Rumah Terbalik
4.30 ptg
Jalan-jalan Bandar Kota Kinabalu
·         Pasar Filipina
·         Makan Malam Dataran Todak
-
9.00 ptg
Balik bilik, solat, kemas barang & tidur
-
16 Apr 2017
(Ahad)
3.15 pagi
Checkout & gerak ke airport
-
4.00 pagi
Tiba di airport, pulang kereta & check in
12 min (7.4 km) dari homestay
6.15 pagi
Terbang ke Kuala Lumpur
Sarapan di dalam kapal terbang
8.45 pagi
Tiba di KLIA2
 




Sewa kereta, accomodation dan itinerary dah settle so jom kita ke Sabah...

No comments:

Post a Comment