Tuesday, 8 August 2017

Day 2 : Kundasang - Ranau

Pagi ini, kami sarapan mee goreng yang dimasak sendiri. View pagi dari homestay memang awesome. Kalau hari-hari bangun view macam ni alangkah indahnya.


Matahari naik di balik gunung

Kinabalu sudah kelihatan

Good Morning from abah

Jom breakfast
Selepas sarapan, destinasi pertama ialah Desa Dairy Farm yang tak jauh dari homestay. Untuk masuk ke Desa Dairy Farm ni bayaran masuk ialah RM5 seorang. Tiket dibayar dari dalam kereta je waktu masuk melalui pintu entrance.

Desa Dairy Farm ni macam ala-ala ladang lembu di New Zealand. Tak dapat gi New Zealand, dapat pergi sini pun jadilah. Pagi tu pemandangan agak berkabus, orang kata kalau datang awal pagi dalam jam 9.00 boleh nampak gunung kinabalu dengan jelas. Di Desa Dairy Farm ni ada jual susu lembu dan yogurt yang agak sedap juga rasanya.
Kandang lembu


Landmark Desa Dairy Farm

Mimi bagi kambing susu

Azim pula
 

Family photo...


Setelah puas di sini kami pun bergerak ke tempat yang seterusnya iaitu ke Luanti Fish Spa. Luanti Fish Spa ni terletak di Ranau lebih kurang 1 jam lebih perjalanan dari Kundasang. Di sini terdapat fish spa di mana kita boleh rendam kaki di dalam sungai yang penuh dengan ikan-ikan. Ikan dia bukan halus-halus tapi besar-besar. Ikan keli pun ada. Rasa geli pun ada. Ada juga kaki yang luka kena gigit ikan. Bayaran masuk ke sini ialah RM 5 untuk seorang selama 15 minit.
Welcome to Luanti Fish Spa

Arwah busu & mak usu...tinggal kenangan

Macam-macam ikan ada

Berposing sambil menahan geli

Control macho


Inilah sungainya...ada timing untuk masuk supaya tak sesak
Selesai kaki digigit ikan, kami ke Sabah Tea yang terletak sebelah je dengan Luanti Fish Spa tu. Di Sabah Tea boleh tengok pemandangan pokok teh dari atas bukit, ada restoran dan tea shop. 
View from Sabah Tea

Ice cream green tea yang best

Nenek & cucunya

Dah siap frame tinggal tambah model je dalam tu

Selepas kena teh secawan kami bergerak ke surau yang juga bersebelahan dengan Luanti Fish Spa tu. Selesai solat jamak, kami ke Poring Hot Spring pula. Poring Hot Spring ni terletak lebih kurang 30 minit drive dari Luanti Fish Spa. Untuk masuk kena bayar RM 3 seorang dan boleh lah rendam kaki atau mandi di kolam air panas. Selain dari hot spring pool ada juga aktiviti lain seperti taman rama-rama, boleh trekking ke waterfall dan ke Canopy Walk.

Warga-warga emas berehat-rehat di pool dan kami yang berenergi ni pilih untuk ke Canopy Walk. Tapi emak yang berumur 63 tahun pun ikut serta. Memang agak mencabar lah bagi siapa yang kurang fit dan jarang exercise. Untuk naik ke canopy walk kami kena jungle trekking setinggi 500 meter. Tiba di canopy walk laluan nya kecil je dan tinggi lebih kurang 40m dari tanah. Untuk siapa yang gayat agak mencabarlah tapi pemandangan dari canopy walk sangat mengkagumkan. Panjang juga canopy walk ada 5 jambatan yang berlainan. Selesai bercanopy walk, kami turun semula ke hot spring dan bergerak balik ke Kundasang.
Stop sekejap...jauh lagi nak sampai canopy walk ni

Baru nak start..gayat tak?

Menggeletar juga lutut

Mimi takut nak jalan kena baba dukung

View dari atas

Tinggi tu..
Video Canopy Walk

Yang berjaya dengan muka kepuasan

Rendam kaki dulu
Tiba di Kundasang lebih kurang jam 6 petang tapi di Sabah kan cepat gelap. Malam tu kami dinner nasi dan ayam goreng KFC serta sayuran-sayuran yang segar dari Kundasang.
Dinner malam tu...good night...

No comments:

Post a Comment